Plastfria duschar 2019

Halloj! Jag har en förmåga att snöa in på saker och ting, sådär periodsvis. När jag hittade bullet journal till exempel, så var det det enda min hjärna cirkulerade kring i någon månad. Jag tittade på youtubeklipp, letade inspiration på pinterest, m.m. Det är ju något jag fortfarande håller på med, men ofta startar saker och ting med den där intensiva perioden när det är det enda jag tänker på. Kanske konstigt formulerat, men hoppas ni är med på hur jag menar. 
 
Min senaste grej som jag snöat in på är alltså minska min plastkonsumtion och hur jag kan göra det på olika sätt. Jag vill ju göra det jag kan för planeten inom mina ramar och mina förutsättningar. Gällande matkonsumtion så känner jag att jag just nu ligger i ett läge som går så långt som jag kan gå just nu, för att min kropp och knopp ska må så bra som möjligt också. Jag äter därmed inte kött eller fågel, och har inte gjort på några år. Den enda mjölkprodukten som följer med hem från affären är ost, i övrigt blir det havreprodukter. Så ja, mina måltider befinner sig oftast i något slags spann mellan pescetariskt och växtbaserat. Och där ligger min nivå just nu. Baby steps. 
 
Meeeeeen hallå, det finns ju så mycket annat att fokusera på utöver maten. Så till inläggets poäng; dessa godingar! 
 
 
Jag har framförallt en vän som har drillat om shampokakor i flera år, när vi diskuterat vilka produkter som är bäst för håret. Det knäppa är att under dessa år så har tanken inte slagit mig en. Enda. Gång. att de faktiskt är förpackningsfria, fram tills under julhandeln, då jag var inne på butiken som säljer dessa. Rådfrågade lite kring vad som skulle vara bäst för just mitt hår, och fick med mig denna hem. 
 
 
Den fungerade förvånansvärt bra! Den är lite pricey för ett schampo, men å andra sidan ska den räcka i 80 tvättar, vilket jag räknade ut blir ca 1,4 kr per tvätt. Inte sådär superfarligt ändå. Detta gjorde att jag började kolla upp vad mer som fanns i förpackningsfri version, och det visade sig att i princip all hudvård/ kroppsvård gjorde det. Kände återigen att det var något jag behövde prova på, så jag slank in och skaffade mig ett test- exemplar av duschgelén. 
 
 
Denna duschgelé fanns alltså med ett gäng olika dofter och egenskaper, och jag valde den som drog sig mest åt citrus- hållet. Jag har skurit av botten på denna för att kunna ha en bit för test, och sedan spara resten tills jag har hunnit använda upp de duschtvålar jag har hemma redan. Den gör jobbet och doftar riktigt gott, men lämnar lite av en handtvåls- känsla på kroppen. Såklart lättåtgärdat med lite lotion eller annat att smörja in sig med, men jag tror att jag skulle sakna den där lena känslan som vissa duschtvålar lämnar en med om jag endast använde denna. Jag vet ju dock inte om det gäller även för de andra dofterna som erbjöds i butik, utan kan bara tala för just den här. Samtidigt så tänker jag mig att det kan vara värt det; att spara in på en massa plastflaskor framför att jag ska känna mig lite len. 💁‍♀️
 
 
Så allt som allt; eftersom jag är för att sätta rimliga mål så tänker jag mig att ett sådant ska vara att inte köpa en ny förpackning med shampo eller duschtvål under 2019, när jag nu upptäckt förpackningsfria alternativ, som också verkar vara okej även för studentplånboken än så länge. Jag använder såklart upp de förpackningar jag har hemma redan innan jag lämnar de bakom mig. Förståååå hur många plastflaskor det ändå blir på ett år? Nej, det känns bra. Mer sånt här i butikerna, tack! ✨✨

Lite kontorsbilder också...

 
Godmorgon! Nämnde igår för mor min över telefon hur svårt jag tycker det är att fånga en känsla via en liten mobilkamera. Speciellt när det ska filmas. I princiiiiip omöjligt. Så nä, efter min lilla "vlogg" så kunde jag minsann inte låta bli att ta lite riktiga bilder också. Jag är som sagt väldigt nöjd med hur det blev, och att det äntligen känns som ett rum att faktiskt vistas i. Använde ju endast sådant vi redan hade, vilket såklart gör det liiite klurigare att matcha ihop. Införskaffar en nya saker, oavsett om det är nyproducerat eller second hand, så finns ju möjligheten att se till att de inköpen kommer se bra ut ihop. Så ja, lite en annan utgångspunkt blev det såklart att bara använda sådant vi redan hade, skramlandes i förrådet eller i andra skåp. 
 
När detta publiceras har jag förhopppppningsvis skickat in min hemtenta som jag suttit här ^ och skrivit under veckan. Jag är dock inte hundra på att det blir så. Sista inlämningsdag är söndag, men visst vore det lite skönt att vara klar med den innan dess. Håll tummarna för mig! Och ha en toppenhelg. ✨✨

Hemmakontoret börjar komma i ordning

Hallihallå. Nedanstående klipp är nog inget jag är sisådär jättestolt över. Det är min tredje lilla mini-vlogg som ligger uppe, och jag känner att jag verkligen vill klargöra att ambitionsnivån är 👇👇👇 däär nere. Jag filmar med min telefon, och redigerar i iMovie, därav är kvallen inte den bästa. Syftet är helt enkelt bara detsamma som anledningen till att jag har bloggat sedan jag var sisådär 13 år gammal; nämligen att det är KUL att dokumentera saker och ting på ett något kreativt sätt. 
 
Så, om någon mot förmodan skulle få för sig att det vore skoj att se mig slinka omkring i lägenheten och flytta på saker, slå er ned med en kopp te vettja så finns det nedan! 
 
 

Hur blir den mörkaste tiden på året lite ljusare?

Hej måndag! Jag startar dagen med ett heldagsseminarium i skolan. Resten av veckan har jag en hemtenta att skriva och något jobbpass. Sååååå lite reflektioner såhär i mitten av januari är att jag är segstartad. Efter höstens praktikoch att ha fått vara ute i en verksamhet är det helt enkelt lite trögt att öppna en bok igen. Jag har nu gått 2, 5 år på socialhögskolan, så jag tror att min känsla kan jämföras lite med den jag hade efter 2, 5  år på gymnasiet. Lite skoltrött, sådär. Efter att ha älskat vintern hela december så blir jag också lite trött på den såhär mot februari. Det blir ju aldrig någon riktigt vinter, en sån där då en kan åka längdskidor, skridskor på sjön, pulsa i snö upp till knäna och sedan komma in till en kopp varm choklad. 
Såå jag tänker mig att jag ska försöka lista lite saker som ändå ljusar upp den här tiden på året; 
 
 
  • Tips jag fick från kusin; laga lite goa' middagar. Ni vet, riktigt goda hemlagade middagar. 
  • Levande ljus och ljusslingor. 
  • Tosca! Katten är bra att ha för gos och för att dämpa lite sällskapsbehov.
 
  • För den som bor i Stockholm så har jag fastnat lite för takbaren Sthlm Under Stjärnorna som en liten ljusstråle i vintermörkret. Utsikt över staden, levande brasor, färgglada ljusslingor och mysiga, uppvärmda glasrum att slå sig ned i. För mig som inte dricker alkohol serverar de dessutom varm choklad som grädden på moset, vilket också kan vara en av anledningarna till att jag gillar det. En varm dryck fångar mitt hjärta!
 
 
  • Ta tiden att träffa vänner. Jag, som är ganska hemmakär av mig, har rätt så lätt för att gå hemma och fixa och dona för mig själv. Det är såklart också något jag mår bra av, men lite input från mina nära och kära är också väldigt härligt då och då.  
  • STRUNTA i nå himla new year, new me. Pratade lite med Hanna om detta häromdagen, och det är så myyycket reklam en matas med nu i januari som tycker att vi ska göra om oss själva. Nä. Jag vill minsann göra praliner och baka nå småkakor i januari/ februari också. 
  • Vintern ääääär ju faktiskt fin. Så för att ta vara på den har jag en inbokad heldag i Romme även i år, och det känns alldeles lagom! Inte ett lika stort projekt som att ta sig till Åre eller annat fjäll, men ändå ett bra sätt att få lite ordentlig vinter- feeling. Så, boka in något att se fram emot!
  • Den där tiden på året när allt är mörkt och grått är också den tiden på året när solen står lågt och lyser in med magiskt ljus. Så himla fint.
  • Min sista punkt på denna lilla lista är nog att ta tiden att ta hand om sig själv, oavsett vad det innebär. För mig har det denna månad varit att sitta och vara kreativ en stund. Med gitarren, några minuter att sitta och rita, klippa och klistra med bilder. Göra sånt som en mår bra av helt enkelt. 
 
 




Julen utstädad

Halli hallå! Idag har julen städats ut ur huset. Julgran och adventsstjärnor är nedplockade, pepparkakshus krossade och kuddfodral utbytta från de röda till de "vanliga". Det enda som fick vara kvar än så länge är lakanen på bilderna nedan. Tycker så himla mycket om dem. Dessutom så gillar jag den tyyyp... rostbruna? färgen mot våra mörkblå väggar. 
 
 
Det kändes dock rätt att rensa ut alla andra julprylar nu. Jag är nog en sådan som hellre plockar fram allt tidigare än har det ståendes för långt in i januari. Däremot så blir många ytor plötsligt lite tomma utan julen, vilket alltid känns konstigt. Som tur var så hade jag lite växter att flytta tillbaka till de golvytor där julgranarna stått, så att det inte blir riktigt lika tomt. 
 
 
Ville helt enkelt hinna med att visa upp lakanen innan de också städas undan till nästa år! Sådär lagom vintriga, tycker jag att de är. Och som sagt, en bra färg- matchning. 
 
I veckan som kommer så drar skolan igång igen, så nu ska jag spendera lite tid med att se till att jag är i fas för kommande veckor. Känner mig inte riktigt lika studiemotiverad som under de två första åren på universitetet. Kanske jag kom av mig lite i och med avbrottet i samband med höstens praktik. 1 år kvar dock. Nedräkningen har startat. 
 

Julaftons- outfit

Ja, jag vet att den var med i förra inlägget. Men, sen togs en sisådär tjugo bilder till, vilket gjorde att jag känner att de bilderna också behöver komma upp någonstans. För vad är härligare en lite egocentrisk dokumentation? Nej men. Jag sprang på den här klänningen under en julklappsjakt, och kände att det var något färggrant som jag behövde ha i mitt liv. Den kommer även vara perf att slänga över bikinin efter en stranddag i sommar, ihop med ett par vita sneakers. Jag kände mig lite vågad i både färg och mönster. 
 
För övrigt så känner jag att mitt hår börjar få en sådär jobbig, odefinierad längd. Som liksom tappat sin frisyr och numera bara är. Jag har varit lite kluven, om jag kanske vill spara ut litegranna. Samtidigt tror jag att mitt tålamod kommer ta slut innan jag ens hunnit iväg till frisören och helt enkelt plocka fram en sax själv. Vad sägs, spara ut lite till eller klippa kort kort igen? 
 
 
 

Jul- och nyårsupdate

Halloj! Här kommer en liten update över hur mina senaste veckor sett ut. Julen spenderades i ett hus med magisk sjöutsikt med Jonis familj. Det spelades spel, åts en massa godis och badades bubbelpool på den snöiga altanen. Mys!


Under julafton och juldagen gjorde jag ett par avstickare till mina egna familjer. Hos farmor hade vi besök av släkt från Australien, åt klassiskt julbord och körde julklappslek. Jag fick mandeln i gröten för andra gången i mitt liv under efterrätten. ✨

Hos mamma åt vi ännu ett klassiskt julbord, men där hade de slängt in riktigt bra vegetariska småsaker för mig och lillebrors flickvän. Toppen! Aubergine- "sill" är inte så pjåkigt alls, hurrni. Under kvällen fick mamma en massagekudde i julklapp, som jag testade på. Väääldigt mycket bättre än väntat, så jag finurlar på att införskaffa en själv. Så kanske J slipper mitt tjat var och varannan dag! 

Nyårsafton var vi hemma och bjöd över lite vänner. Då vi inte visste hur kisse skulle reagera på fyrverkerier så kändes det tryggast att vara just hemma. Vid tolvslaget verkade hon dock helt okej, stod mest i fönstret och tittade lite nyfiket!

Vi lyckades få in ett långbord för hela 13 pers i nya lägisen, med lite lånade stolar. Det blev lite man tager vad man haver- stuk över det hela, med blandat porslin och blandade glas. Jag blev i alla fall himla nöjd! Lite grönt och lite ljusslingor på bordet så var det hela klappat och klart. 

Efter middagen drog några vidare till festande, medan vi andra stannade hos oss för lite spel och häng. 

 
Allt som allt en rätt så härligt kväll på lagom ambitionsnivå. Jag var nöjd med middagen och med människorna omkring mig. Avslutar inlägget med en liten nyårspuss med min kärlek. Hoppas att ni också hade en bra start på det nya året! 
















Tove, 19.


     

     



RSS 2.0