Glutenfri doptårta

Halloj! 
Det var ett tag sedan. Kanske att det kommer en liten update på vad som hänt och vad jag haft för mig, men just nu tänkte jag dela med mig av förra helgens tårtbak! Det blev min första våningstårta. Lite trixigt var det, men kul. Dekoren blev jag faktiskt inte alls nöjd med, haha.... Ibland blir det väl bara inte riktigt som man hade tänkt sig. Jag blev dock väldigt nöjd med tårtbotten, fyllningarna och smakerna tillsammans. Vilket var tur, eftersom att den skulle avnjutas av rätt många människor under ett dop! 
 
Tänker att jag inleder med den färdiga produkten: 
 
 
Okej, så. Det som jag kände var lite synd här var att 1. jag har tappat bort min stora spatel. Jag har tidigare haft en lång, hög, stor spatel som jag använt för att få fina och jämna, raka kanter på tårtan. Ärligt talat så misstänker jag att jag har en liten J i mitt hushåll som kan ha tänkt "vad är det här för himla plastbit", och slängt den, haha. För den finns liksom ingenstans? Hur som helst, detta gjorde ju att jag var tvungen att använda något annat att spackla tårtan med. Det enda jag hade var en större smörkniv, men i och med att den ändå hade rundade kanter så går det helt enkelt inte att få lika fina kanter.... Så det var nog det första jag störde mig på. 
 
Det andra var nog att jag i stundens hetta valde att göra vit choklad- drip på både under- och överdelen. Det blev liksom för mycket. Hade jag gjort om det så hade jag bara gjort drip på nedre planet! Tror jag hade gett ett mindre rörigt intryck. Men men, man lär så länge man lever, är det inte så? 
 
Så, till den göttiga biten! 
 
 
Jag har haft lite problem med tårtbottnar tidigare, då de ofta blivit torra, kompakta, ah... Jag har bara inte fått till det. Men den här gången provade jag detta recept, som också är naturligt glutenfritt! Jag tillsatte något kryddmått vaniljpulver till grundreceptet. Till denna tårta gjorde jag tre satser smet i tre formar: två stycken på 24 cm, och en form med extra höga kanter på 18 cm. 
 
 
Till fyllningarna gjorde jag en jordgubbsmousse och en lemoncurd. I yttersta kanten spritsade jag en cirkel av helt vanlig smörkräm, för att hålla fyllningarna på plats. Skivade lite färska jordgubbar att fylla med. 
 
 
När jag hade grundspacklat båda delarna var det dags att stötta upp konstruktionen på något vis. Följde lite pinterest- instruktioner och klippte av tre tårtpinnar (ser ut som tjockare sugrör) till samma höjd som den nedre delen av tårtan, och tryckte ned i tårtan enligt ovan. Har läst marddrömshistorier om tårtor som faller ihop under sin egen vikt, därav kände jag att ah, det är nog en god idé att stötta upp med något ändå. Mellan delarna hade jag också en tunn tårtbricka i papp, som säkert också bidrog till stabilitet. Så, när jag väl hade satt ihop delarna, så spacklade jag den kompletta tårtan med en frosting på färskost. 
 
 
Tidigare har jag dekorerat med makroner, men i och med att jag visste att det skulle finnas nötallergiker i sammanhanget så var jag tvungen att hitta på något annat att ha på toppen. Slängde därför ihop en glutenfri bulldeg, formade till bokstäver, och friterade. Sååååå hade jag plötsligt rätt så gulliga mini- donuts att dekorera med! Har själv saknat donuts sedan jag fick veta om celiakin, så det var en dröm att få äta ett par nygräddade.
 
Ja, det var allt om mitt lilla tårtbak. Dopet var superfint, och det var roligt att kunna bidra med något. Så nu säger jag taco hej igen, hoppas ni får en bra heeelg! 
 



Tove, 19.


     

     



RSS 2.0